כל מה שצריך לדעת לפני שקונים רולקס דייטונה
ההיסטוריה והמורשת של רולקס דייטונה
כאשר הושק בשנת 1963, הדייטונה – כמו ה-Heuer Carrera וה- Speedmaster של אומגה, הוא כוון כדי לנצל את הפופולריות הגוברת של מרוצי מכוניות (יש לזכור כי זה קרה הרבה לפני שה-Speedmaster טס לחלל). רולקס הפיקה מספר כרונוגרפים בעבר, אבל הם שייכים לדור הקודם, עם מחוגים דקים, אלגנטיים, ובעלי קייסים פחות משמעותיים. בתחילת שנות השישים נולד כרונוגרף הספורט. ו… בהתחלה, היה נראה שמדובר בנפילה – סוחרי שעונים בדרך כלל הציעו הנחות אטרקטיביות על שעוני הרולקס דייטונה, והם לא היוו איום משמעותי על מיקומם של השעונים המתחרים בלב הציבור.
למרות שאנחנו נוטים לחשוב על רולקס כחברה ממוקדת ומכוונת מאד, זה לא היה המקרה בשנות החמישים והשישים, כאשר היה, לעתים קרובות, חוסר החלטיות לגבי שמות של דגמים. דגם ה-Submariner כמעט נקרא Rolex Skin Diver ומספר שעונים אפילו מצאו את דרכם לשוק, כששם זה כתוב על לוח המחוגים שלהם. באופן דומה, רולקס דייטונה תוכנן במקור להיקרא Le Mans. בסוף שנות ה-70, כאשר ביקשתם הנחה על שעון רולקס, סביר להניח, כי הדגם שהוצע לכם היה הדייטונה, אשר עליו, היו המוכרים מוכנים לתת הנחות משמעותיות למדי. עד כדי כך מעמדו בשוק השעונים היה סתמי ולא מבטיח.
כל זה התחיל להשתנות כאשר פול ניומן, כוכב הוליווד ונהג מרוצים מוכשר התחיל לענוד שעון רולקס דייטונה. למעשה, לעיתים רחוקות בלבד, ניתן היה לפגוש אותו כשהוא ללא השעון על פרק ידו.
רולקס מבצעת מפנה
בתחילת הדרך פעלו שעוני הדייטונה על בסיס מנגנונים שיוצרו מחוץ לתחומי מפעל רולקס, מאחר וזו הייתה הנורמה באותם ימים. ה-Valjoux 72 היה מנגנון מתיחה ידנית אמין ויעיל. הכרונוגרפים האוטומטיים אמנם נכנסו לשוק השעונים ב-1969, אבל רולקס נשארה על ה- Valjoux הידני, בשדרוגים קלילים מדי פעם, עד ל-1988, כשהחליטה סופסוף שהגיע הזמן לעבור למנגנונים האוטומטיים.
רולקס אימצה את מנגנון ה-ZENITH EL PRIMERO, תוך שהיא מכווננת את התדירות הגבוהה ל- vph28,800. נקודת ציון זו סימנה את השינוי המשמעותי ביותר של שעוני הדייטונה מאז יצאו לשוק. על הדרך, שכה השעון גם ב-Crown Guards, לוח פלדה עבה יותר, ולוחות מחוגי משנה חדשים. הפופולאריות האמיתית של דייטונה מתחיל כאן, כשהשוק התאושש אחרי משבר קוורץ והרעיון המודרני של שעון יוקרה התחיל להפציע.
בשנת 2000, הציגה רולקס את מנגנון הכרונוגרף מתוצרת עצמית שלה, קליבר 4130. בהיותה מודעת למוניטין אותו הספיקה לצבור בחלוף השנים, וידאה רולקס כי הוא מצויד במפרטים ללא תחרות ובפחות מרכיבים מאשר רוב הכרונוגרפים הסטנדרטיים.
כיצד קונים רולקס דייטונה?
קניית רולקס דייטונה חדש דורשת התמדה וסבלנות, מה שחסר לרוב חובבי השעונים, אשר מוכנים לשלם כל מחיר כמעט, על מנת לעקוף את רשימת ההמתנה הקיימת בעת יציאתו של דגם חדש לשוק. בקניית רולקס דייטונה חדש או מיד שנייה, חשוב לוודא שאתם יכולים באמת לסמוך על המוכר. אם אתם מבצעים רכישה ברשת, אל תפחדו לבקש תמונות ברזולוציה גבוהה ולקבל את המספר הסידורי של השעון (תוכלו לבדוק מספר זה ברישומים הקיימים של שעונים אבודים וגנובים). כאשר אתם קונים שעון מיד שנייה, הוא אמור להגיע כשהוא מלווה בכל הניירת שלו, מה שהופך לבעייתי קמעה כאשר מדובר בדגמים ישנים יותר.
כיצד לרכוש רולקס דייטונה וינטג'?
אם שעון רולקס דייטונה חדש איננו משאת חלומותיכם, או שאינכם מסוגלים לשאת את ההמתנה, שקלן ללכת על דגמים ישנים יותר. מדובר, בצד העיצוב המיתולוגי גם בהשקעה מצוינת.
העצה הטובה ביותר בעת רכישת וינטג' הוא "לקנות" את המוכר – אמון הוא הכל – אם משהו נראה טוב מכדי להיות אמיתי, סביר להניח שהוא אכן עתיד להתגלות כלא אמיתי. כאן, יש להוסיף כמה מילות אזהרה מפני רכישת השעונים ברשת. בטוח יותר לרכוש שעון מבית מכירות פומביות מכובד או מסוחר מורשה, אבל, כפי שלא הייתם רוכשים את הפרארי שלכם אצל כל מי שמציע רכב כזה למכירה, גם רכישת רולקס דייטונה צריכה להוציא מכלל האפשרויות את קניית השעון מזרים מוחלטים בזירות קניה שונות.
תוכלו לוודא שהמדובר בסוחר אמין ורציני על ידי רחרוח בפורומים ייעודיים או ברשתות החברתיות. הכינו את שיעורי הבית שלכם והבטיחו שאתם יודע כמה שיותר על דגם השעון אותו אתם מתכוונים לרכוש, על סימני זיהוי הזיוף (בעיקר – לוח המחוגים והכיתוב), ואם קיים בליבכם ספק בנוגע לאמינותו של הסוחר או מקוריותו של השעון המוצא לכם, , בקשו חוות דעת שנייה, שלישית ורביעית. בכל הנוגע לרכישת דגמי רולקס בכלל (ובמיוחד – רולקס דייטונה), אין דבר כזה "יותר מדי מידע"!