סימנים לזהות רולקס אמיתי
הרוב המכריע של שעוני רולקס המזויפים בעולם קלים לזיהוי. למשל, אתם יכולים לדעת, שאם השעון עולה רק 50$ הוא פשוט לא יכול להיות שעון רולקס אמיתי. אבל חיקויים אחרים אינם כה ברורים לזיהוי, מאחר ולפעמים זייפנים מערבבים ומתאימים חלקי שעוני רולקס אמיתיים לשעונים מזויפים, מה שהופך את הזיהוי אפילו ליותר קשה. לדוגמה, "השתלת" מנגנון רולקס אמיתי בקייס מזויף, ועוד ואריאציות זיוף רבות ויצירתיות. לאור התפתחותן של שיטות הזיוף, הבנת מורכבותם של שעוני רולקס האמיתיים חשוב יותר ויותר לקונים הפוטנציאליים. תעשיית זיוף השעונים מגלגלת מיליארדי דולרים, ומשחררת לשוק מידי שנה כ-30 מיליון עד 40 מיליון זיופים – כך, על פי הערכות מומחים. אמנם, בבטחון מוחלט האם שעון רולקס ספציפי הוא אמיתי או מזויף, רק מומחים יכולים לומר, אבל ריכזנו עבורכם מספר סימנים שיסייעו לכם לפסול חיקויים עד רמה מסוימת שלהם.
- מספרים סידוריים
שעוני רולקס מקוריים נושאים את המספרים הסידוריים שלהם כשהם חקוקים עמוק לתוך המתכת, בעוד שבזיופים, אם בכלל, לעתים קרובות, תפגשו את המספר כשהוא "חרוט" בחומצה. המספר הסידורי נמצא מאחורי המקום שבו רצועת השעון מתחברת לקייס, בצד התחתון (באזור הספרה שש). בצד העליון של השעון, באזור הספרה 12, תמצאו את מספר הדגם, המלווה בדרך כלל על ידי הטקסט "ORIG ROLEX DESIGN" ואחריו המספר. כדי להציג את המספרים, יהיה עליכם להסיר את הרצועה. דבר שידרוש מכם מברג שענים, או לפחות מהדק נייר קטן, כדי להסיר את הפין שמחזיק את הרצועה במקומה.
זייפנים, לרוב, אינם טורחים לשנות את המספרים, והם מדפיסים את אותן הספרות על כל שעון מזויף. חיפוש פשוט ב-Google על המספר הסידורי של השעון שמולך יכול לחשוף אם האם הזיוף המסוים יוצר באופן המוני. מה גם שהרבה פעמים זייפנים יצרבו את מספר הדגם הלא נכון על השעון. לדוגמה, מספר דגם של Submariner על שעון Yachtmaster וההיפך.
בשנים האחרונות, רולקס שיפרה גם את המתודולוגיה שלה בעניין זה. שעוני הרולקס החדשים יותר אינם מסודרים בסדרות, כך שכבר לא תוכל לתארך אותם מבלי ללכת לחנות מקצועית שהיא משווקת מורשה של רולקס. כמו כן, המספרים הסידוריים חרוטים כעת בלוח הקדמי מתחת לזכוכית, באזור הספרה שש.
- מנגנונים
שעוני רולקס הינם שעונים בעלי מנגנון מתיחה עצמי, בניגוד לשעוני הקוורץ או לשעונים המופעלים על ידי סוללה. הם גם נושאים את הכיתוב "רולקס" כשהוא חרוט לתוכם, למרות שמיקומו של התחריט משתנה בהתאם לשעון. את זה קצת יותר מסובך לבדוק, מאחר ורולקס נחושה כי רק שענים מאושרים על ידי המותג צריכים (ורשאים) להגיע למנגנון.
- טקסט
הכיתוב המודפס על שעוני רולקס צריך להיות בעל מראה מעולה וחד להפליא ללא כתמים, מריחות או חוסר אחידות. חפשו מקרוב ריווח לא עקבי ברמת הגופן או מריחה שמקורה בשיטות הדפסה זולות יותר.
- הסייקלופ – העינית מגדילת התאריך
עדשה המגדילה את התאריך על השעון – המכונה "קיקלופ" – צריך להגדיל (מדובר בהגדלה של פי 2.5, ליתר דיוק). החזיקו את השעון על צידו כדי להעיף מבט בתאריך ללא העדשה המגדלת. אם אתם שואלים אם התאריך באמת נראה קטן יותר כאשר מסתכלים ישירות עליו, השעון כנראה מזויף.
הסייקלופ ברולקס אמיתי הוא קמור – תוכלו להרגיש זאת כאשר אתם מעבירים את האצבע עליו, והוא נמצא בדיוק מעל לתאריך. אם אחד הקריטריונים הללו לא מתקיים, אמיתותו של השעון עשויה להיות מוטלת בספק. אבל כאן, עוד אזהרה: כמה עונדי רולקס מעדיפים להסיר את הסייקלופ, ולכן יתכן שאתם מביטים בשעון אותנטי שעבר שינוי מסוג זה.
- עמידות בפני מים
שימו לב כי שעון שמיועד לצלילה עדיף על סתם "עמיד בפני מים". רוב שעוני הרולקס בקו של האויסטר צריכים להחזיק מעמד עד 100 מטרים מתחת למים. אם השעו מפסיק לעבוד בזמן שאתם רק שוחים איתו, הכי טוב פשוט להשאיר אותו כבר שם בתחתית הים.
- משקל
שעוני רולקס הם, בדרך כלל, כבדים יותר מהזיופים שלהם. חיפוש מהיר ב-Google על המשקל של הדגם הספציפי שנמצא מולכם יכול להעלות את הסכום המדויק, עד לדיוק של גרם.
- גב השעון
גב השעון של רוב דגמי הרולקס עשוי מפלדה מלוטש רגילה וחסרת תחריטים, ציורים או קישוטים אחרים. יוצא הדופן מתייחס ל-Sea-Dweller, אשר על גב הטיטניום שלו תמצאו את שמו של השעון.
גב שעון שקוף המאפשר לך לראות את פעולתו הפנימית של השעון – למעט מספר שעונים נדירים מאד מ-1930 – גם כאן המדובר בסימן נפוץ לזיוף.
- תחריט כתר
על כל שעוני רולקס שנעשו משנת 2002 ואילך, תמצא לוגו כתר זעיר חרוט באזור בו מצוי השש. בגלל שהוא כל כך קטן, לזייפנים קשה להעתיק אותו. תוכלו להשתמש בזכוכית מגדלת כדי לראותו בבירור.
- מחוגים
המחוגים ברולקס אמיתי צריכים לנוע בצורה חלקה. אם אתם יכולים לראות אחד מהם עוצר לאחר כל תזוזה קדימה, מדובר בשעון מזויף. בנוסף, לא צריך להישמע שום צליל תקתוק משעון רולקס אמיתי.