מרולקס ועד פטק פיליפ: מה הופך מותגי שעונים שוויצרים לכה נחשקים?
השורשים ההיסטוריים העמוקים של הורולוגיה בשוויץ הפכו את התווית "תוצרת שוויץ" לסמל סטטוס, סוג של תו תקן יוקרתי בכל הנוגע לשעוני יד. מותגים כמו פטק פיליפ, שנחשב למבוקש במיוחד במכירות פומביות, ורולקס שהפך למותג השעונים הידוע ביותר בעולם, פותחו במדינה האירופית ולא במקרה, שמם ושמותיהם של עוד כמה מותגים מקומיים הפכו לשם דבר ברחבי העולם.
על פי החוק, רק שעונים שעומדים ברשימת הקריטריונים הקשוחה, יזכו בתווית הנחשקת ״תוצרת שווייץ״. בין התנאים המחמירים, נרשם כי המכניקה של השעון – מה שמכונה ״התנועה״ פותחה בשוויץ, וגם הדרישה שהיצרן ביצע את הבדיקות הסופיות בשעון בתוך גבולות המדינה.
למה לקנות שעון שוויצרי?
אמנם רק צריך לחשוב על מותגים כמו רולקס ופטק פיליפ כדי להבין שהחותמת 'תוצרת שוויץ' קודמת לכל השאר. אבל, מהן הסיבות הקונקרטיות לכך?
הסיבה הראשונה לכך ששעונים 'תוצרת שוויץ' איכותיים יותר היא בגלל הסטנדרט של המנגנון שלהם. גלגלי השיניים עשויים מתכת יוקרתית, השעונים מיוצרים בעבודת יד קפדנית במיוחד ויכולים להמשיך ולעבוד ״כמו שעון שוויצרי״ במהלך חיים שלמים, ויותר. כמו כן , הרכיבים ופיני הקישור עשויים מחומרים עמידים ביותר ועוד.
סיבה שנייה גדולה לכך שלשעונים 'תוצרת שוויץ' יש מוניטין טוב כל כך, היא שהם עשויים כמעט תמיד מפלדה כירורגית 316L. זוהי פלדה בדרגה גבוהה, חזקה מבחינה מתכתית, בעלת עמידות גבוהה יותר בפני חומרי קורוזיה – הן ממקור תעשייתי והן ממקור ביולוגי. המשמעות היא ששעונים 'תוצרת שוויץ' הם בעלי הסיכוי הנמוך ביותר להחליד והם פחות רגישים לבלאי. הם גם היפו-אלרגניים – מושלם עבור אנשים שיש להם אלרגיות לסגסוגות נחותות.
בנוסף, השעונים הללו בדרך כלל עשויים קריסטל ספיר בחזית שלהם, חומר עמיד במיוחד בפני שריטות ושחיקה.
עם זאת, לא כל מותגי השעונים השוויצרים הם יצרנים של שעונים יוקרה שלא כל אחד יכול להניח את ידו עליהם (תרתי משמע). חלקם משמשים כמותגים במחיר בינוני עבור קבוצת שעונים גדולה יותר, ומנגישים את היצירות השוויצריות, כאשר הם מציעים אותן לרכישה במחירים נמוכים יותר. אבל אנחנו כאן כדי לדבר על המותגים השוויצרים שמעמדם נותר כשהיה מלכתחילה, שעוני היוקרה שערכם יכול רק לעלות.
Tissot
חברת Tissot נוסדה בשנת 1853 בעיר השוויצרית לה לוקל, על ידי שארל פליסיאן טיסו ובנו צ'ארלס-אמיל טיסו. האב, הבן עבד ורוח ההורולגיה עבדו בשיתוף פעולה, כאשר האב תפקד כמעצב השעונים ואילו הבן, שגילה עניין רב בתחום השענות, תפקד כשען. השניים הפכו את ביתם בזמנו ל'מפעל' קטן. לאחר מספר שנים, צ'ארלס-אמיל טיסו הבן עבר לרוסיה , והצליח למכור את שעוני הכיס שייצר יחד עם אביו ברחבי האימפריה הרוסית.
בשנת 1930, התמזגה Tissot עם חברת השעונים Omega SA, והשעונים שיוצרו תחת המותג המשותף, Tissot-Omega מתקופה זו, מבוקשים על ידי אספנים עד היום.
בשנת 1938, השתמשו בשעוני החברה לצורך מדידות זמן במירוצי סקי ב-Villars-sur-Ollon, שנערכו בסמוך לעיר המקור של החברה בהרי ג'ורה. השעונים האלה עשו היסטוריה כאשר שימשו לתזמוני תחרויות הסקי במדרון בשוויץ ב-1938, ובהמשך שימשו למדידת זמנים בגביע דייוויס ב-1957.
ההישגים המרשימים בתחומי ספורט שונים, המשיכו להירשם, כאשר טיסו הפכה למותג השעונים הרשמי של אליפויות העולם ברכיבה על אופניים, מרוצי אופנועים, סייף והוקי קרח ועוד. טיסו הייתה נותנת חסות לקבוצות מרוצי מכוניות הפורמולה 1 לוטוס, רנו וסאובר.
בסוף שנות התשעים, נרכש המותג על ידי ענקית השעונים, קבוצת Swatch, שהגדירה את השעונים של Tissot כמוצרי "שוק הביניים".
היותו חלק מקבוצת Swatch הענקית העניקה ל-Tissot את היתרונות הכרוכים בייצור בקנה מידה רחב יותר, כך שהם יכולים לשווק שעונים הנושאים את התווית היוקרתית ״תוצרת שוויץ״, אך בעלויות נמוכות יותר. בסופו של דבר, העניין הפך את שעוני החברה למוערכים בתחום, אך בני השגה.
בשורה התחתונה, Tissot הוא מותג שוויצרי טוב ואיכותי, בתחום השעונים הנגישים יותר. יש להם ערך עיצובי גדול והם מציעים מגוון של תנועות, מקוורץ ועד למכניקה משלהם.
השעונים של רולקס – יש צורך להסביר?
ככל הנראה, יותר מ״שעון שוויצרי״, שעון של רולקס מכיל את כל המטען היוקרתי ששעון זקוק לו, וזה לא התהווה במקרה.
מותג שעוני היוקרה החל את דרכו בשנת 1905 דווקא בלונדון, אך תוך שלוש שנים, המייסדים הנס ווילסדורף ואלפרד דייויסֿ החליטו להעתיק את המפעל לעיר השוויצרית ז'נבה, בעקבות מלחמת העולם הראשונה שפגעה אנושות בכלכלת בריטניה. בשנת 1920, הנס ווילסדורף רשם את Montres Rolex SA בז'נבה כשם החברה החדש, מה שנותר בהמשך Rolex בלבד.
Rolex SA וחברת הבת Montres TUDOR SA מעצבות, מייצרות, מפיצות ושירות שעוני יד הנמכרים תחת המותגים Rolex ו-Tudor.
Patek Philippe SA
פאטק פיליפ,היא אחת מיצרניות השעונים הוותיקות והיוקרתיות בעולם, והיא מתהדרת בהיסטוריית ייצור שעונים רציפה מיום היווסדה, בשנת 1839 בז׳נבה, ועד היום. היא מעצבת ומייצרת שעונים כמו גם תנועות, כולל כמה מהשעונים המכניים המסובכים ביותר. החברה מחזיקה יותר מ-400 אתרי קמעונאות ברחבי העולם ויותר מתריסר מרכזי הפצה ברחבי אסיה, אירופה, צפון אמריקה ואוקיאניה. המותג, שנקרא על שם מייסדיו – אנטוני פאטק ואדריאן פיליפ, הוא בבעלות משפחת שטרן בהשוויצרית, מהחל משנת 1932. החברה מוגדרת כיצרנית השעונים העצמאית האחרונה בבעלות משפחתית בז'נבה.
בין עשרת השעונים היקרים ביותר בעולם שנמכרו אי פעם במכירות פומביות, שמונה מהם שעוני פאטק פיליפ. בנוסף, דמויות כמו הנסיכה דיאנה, האפיפיור פיוס התשיעי, אלברט איינשטיין, ג'ון קנדי, פבלו פיקאסו, נלסון מנדלה ועוד, הניחו את ידיהם על השעונים הנחשקים של פאטק פיליפ. אם זה לא תו תקן, אז מה כן?